Pinky - 2008-04-18 16:20:59

Jest to najpopularniejsza aromatyczna indyjskia herbata o ostrym smaku. Słowo masala (मसाला) w języku  hindi oznacza ostry.

Stosowane sa rozne przyprawy. Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.

Poniżej podane sa przepisy na przygotowanie masala chai. Proporcje składników mogą być zmieniane według indywidualnych gustów.

Przepis :
        Składniki

4 szklanki wody

1-2  szklanki mleka

3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)

1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych

6 gozdzikow

1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

szczypta imbiru

6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)

                                Sposób przygotowania
*Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier.
*Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało).
*Dodac mleko.
*Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
*Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.

http://indianfoodsite.com/images/beverages-im/tea1whitesmall.jpg



Przepis ze strony indianfoodsite.com/kuchniaindyjska.html

Shanti15 - 2008-06-22 09:22:21

http://www.culinaryteas.com/Masala_Chai.jpg
wygląda jak kawa z mlekiem na pierwszy rzut oka :D

dentysta Szczecin DG House Wrocław psycholog rybnik naprawa agregatów prądotwórczych warszawa wellness wellness hotel Ciechocinek