WeBeeGirl - 2008-04-18 16:23:15

Składniki (na 4 porcje)

•  1 szklanka m±ki pszennej
•  1 łyżka m±ki kukurydzianej
•  pół łyżeczki pasty curry, czerwonej lub zielonej
•  1 z±bek czosnku
•  2 jajka
•  3-4 łyżki wody
•  1 łyżeczka sody
•  pół łyżeczki mielonej kolendry
•  5 dużych cebul
•  1 puszka pomidorów
•  pół łyżeczki kurkumy
•  1 mała papryczka chili
•  olej do smażenia
•  sól, cukier
•  wykałaczki lub patyczki koktajlowe

Przygotowanie:
1. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw sol± i cukrem, zagotuj. Zamiast tego sosu możesz użyć gotowego chutneya.
     
2.   M±kę zmieszaj z sod± i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, czosnek w cieniutkie plasterki, dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie-powstanie gęsta masa.
     
3.   Rozgrzej grub± warstwę oleju do smażenia. Nabieraj łyżk± niewielkie porcje ciasta cebulowego, zdejmuj drug± łyżk± wprost do oleju, smaż do zezłocenia. W każdy racuszek lub tylko w kilka możesz wbić wykałaczkę lub patyczek.
     
4.   Podawaj z sosem przelanym do miseczki, ustawionej na ¶rodku półmiska z bhajis. Jedz zanurzaj±c bhaji w sosie. Zapałasz na nowo miło¶ci± do cebuli.

(Ksi±zka: Indyjskie Potrawy)

Pinky - 2008-04-20 12:08:32

Hmm cebulowe?Niejadłam jescze takich :)

WeBeeGirl - 2008-04-20 12:10:08

Ja jadłam tylko , że wtesdy było za dużo cebuli

Anjali - 2008-05-12 21:30:42

Hehehehhe :) Ciekawe..

Pinky - 2008-05-13 15:47:31

Pewnie by mi nie smakowały,cebuli nie lubie :)

WeBeeGirl - 2008-05-13 15:56:00

Mrs.Roofinska napisał:

Pewnie by mi nie smakowały,cebuli nie lubie :)

Ja też nie lubie cebuli chybe, że jest jej baaardzo mało i jako maały dodatek.

saito san a szkolyatena olej arganowy Ciechocinek masaże żarówka do piekarnika wrocław