Czas: do 60 minut Poziom trudności: łatwe Koszty: średnie Dla ilu osób:powyżej 4
Nadziewane placki papad - składniki 12 niedużych placków papad lub pappadums 1/2 szklanki obranych krewetek (mogą być mrożone lub z puszki) 2 duże posiekane cebule 2 posiekane zielone papryczki chili 4 posiekane ząbki czosnku sól 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Nadziewane placki papad - sposób przygotowania Krewetki umyj, osącz, pokrój na kawałeczki (jeśli używasz mrożonych, muszisz je rozmrozić te ze słoiczka trzeba dobrze osączyć). Rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, czosnek i chili. Gdy zaczną się rumienić, dodaj krewetki i posól do smaku. Smaż około 7 minut. Zwilż każdy placek namoczonym w wodzie ręcznikiem kuchennym. Na jednym końcu placka ułóż porcję krewetkowego farszu, załóż brzegi, aby nadzienie nie wypadło i zroluj, formując krokiety. Krokiety pospinaj wykałaczkami lub obwiąż białą bawełnianą nicią, smaż w dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Uwaga: placki papadums możesz także nadziewać gotowaną soczewicą z przyprawami lub farszem mięsnym.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
|