Czas: do 60 minut Poziom trudności: łatwe Koszty: tanie Dla ilu osób: powyżej 4
Kuleczki wołowe - składniki 1 kg mielonej wołowiny (lub kurczaka indyka czy innego mięsa) po 1 łyżeczce mielonego kardamonu goździków cynamonu posiekanego imbiru i czosnku sól 1 cebula tarta bułka 3 białka 3 rozgniecione ugotowane ziemniaki 1/2 łyżeczki chili olej
Kuleczki wołowe - sposób przygotowania Zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj mięso i smaż 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, chili, imbir i czosnek, posól, smaż, aż mięso nie będzie już surowe. Zdejmij z ognia, dodaj ziemniaki, połącz z mięsem. Z masy formuj kulki, panieruj je w lekko ubitych białkach i w tartej bułce. Smaż w gorącym, głębokim oleju. Podawaj na gorąco.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
|