Pinky - 2008-04-18 16:43:53 |
Czas: do 30 minut Poziom trudności: łatwe Koszty: średnie Dla ilu osób: powyżej 4 wegetariańskie
Sezamowe kuleczki - składniki 2 szklanki ziaren sezamu 50 dag cukru palmowego (można go zastąpić substytutem w postaci mieszanki brązowego cukru i syropu klonowego w proporcji 1:1) szczypta soli
Sezamowe kuleczki - sposób przygotowania Rozdrabniaj w moździerzu ziarenka sezamu, aż zobaczysz, że pojawia się olej. Wówczas przełóż sezam do miseczki. Zetrzyj na tarce cukier palmowy i dodaj do sezamu razem ze szczyptą soli. Masę dobrze wyrób rękami. Ciepło rąk i energiczne wyrabianie sprawią, że cukier się stopi, połączy z sezamem i powstanie spoista masa. Uformuj kulki i zawiń każdą jak cukierek w papier pergaminowy. Podawaj na deser po daniu curry lub na przekąskę między posiłkami.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
|
Shanti15 - 2008-05-20 19:10:28 |
coś a la besan laddu , w końcu podobne , może kiedyś będę miała ochotę zadelektować sobię hinduskich smakoszy :)
|
Pinky - 2008-05-20 19:18:09 |
Może być dobre,takie trochę słone,ale dobre.
|
Shanti15 - 2008-06-22 09:47:53 |
ostatnio poszłam z koleżankami do indyjskiej restauracji ( Restauracja pt: Orientalne słodycze ) no i zamówiłysmy laddu i te kuleczki sezamowe , oczywiście przyszła kelnerka hinduska no i zamówiłysmy
|
Pinky - 2008-06-22 14:09:01 |
I jak smakowały ?;)
|
Shanti15 - 2008-06-22 19:23:21 |
bardzo dobre ale potem nas troche brzuszki bolałay bo za dużo tego zjadłyśmy :D
|
WeBeeGirl - 2009-01-10 20:15:10 |
jadłam te kuleczki xD
|