Czas: do 60 minut Poziom trudności: średnie Koszty: średnie Dla ilu osób: od 3 do 4 wegetariańskie
Zupa migdałowa po indyjsku - składniki 18-20 dag obranych migdałów 150 ml mleka 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 łyżka płatków migdałowych sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Zupa migdałowa po indyjsku - sposób przygotowania Namocz obrane migdały w gorącej wodzie przez około 30 minut. Osącz je i zmiksuj z mlekiem, dodaj trochę bulionu, jeśli po zmiksowaniu wydaje ci się, że całość jest zbyt gęsta. Podgrzej resztę bulionu w garnku z grubym dnem. Bulion powinien być bardzo gorący, ale nie powinien się gotować. Wlej do garnka mieszankę migdałowo-mleczną. Posól i popieprz do smaku. Gotuj zupę, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Wrzuć płatki migdałowe na mocno rozgrzaną suchą patelnię i podsmaż je przez 2-3 minuty, mieszając cały czas drewnianą łyżką. Zupę migdałową wlej do kokilek i posyp uprażonymi na złoty kolor płatkami migdałowymi. Podawaj gorącą, od razu po przygotowaniu.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
|