Czas przygotowania: 75 minut Dla ilu osób: Dla sześciu
Składniki chili - 1/2 łyżeczki cukier - 2 łyżki czereśnie białe - 10 dag czereśnie czerwone - 10 dag gruszki - 1/4 kg imbir - 1 łyżeczka jabłka - 1/4 kg masło - 1 łyżeczka papryka słodka - 1/4 łyżeczki sok z cytryny - 3 łyżki sól - 1 łyżeczka śliwki - 1/4 kg winogrona - 10 dag
Sposób przygotowania Jabłka i gruszki obrać. Z jabłek i gruszek usunąć gniazdka nasienne, ze śliwek, czereśni i winogron pestki. Jabłka i gruszki pokrajać w grubą kostkę, śliwki przepołowić. Owoce posiekać, lekko wymieszać. Włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny lub rabarbaru, dokładnie wymieszać. Cukrem z przyprawami posypać owoce, lekko wymieszać. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem jeszcze raz lekko wymieszać. Sałatkę dobrze ochłodzoną podawać do potraw indyjskich i pakistańskich. Sałatkę można przyrządzić z innych sezonowych owoców.
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepi … a_indyjska
|