sk³adniki: carry - 2 ³y¿eczek cebula bia³a - 5 szt czosnek - 3-4 z±bki fasolka czerwona konserwowa - w zalewie - 2 puszki mas³o - 1-1,5 ³y¿eczki papryka s³odka w proszku - 2-3 ³y¿ki pomidory - 3 ca³e sól - 1,5 ³y¿eczki starty szafran - 1 ³y¿eczka suszona bazylia - 1,5 ³y¿eczek suszona natka pietruszki - 1-2 ³y¿eczki suszone oregano - 0,5 ³y¿eczki suszony koperek - 2 ³y¿eczki tandari masala - 1 ³y¿eczka ziemniaki - 7-10 szt
przygotowanie : Cebulê, ziemniaki, pomidory umyæ obraæ i pokroiæ. Czosnek posiekaæ. Do g³êbszego garnka wrzuciæ cebulê i poczekaæ a¿ siê troszeczkê przyrumieni, poczym dodaæ sporo oleju [nie nale¿y jednak przesadzaæ, by potrawa nie sta³a siê zbyt t³usta - wszystko z umiarem!]. Do przyrumienionej cebuli dodaæ sól, oraz posiekane z±bki czosnku. Nastêpnie posypaæ wszystko s³odk± papryk±. Dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ carry, garam masala i jeszcze raz dok³adnie wymieszaæ. Nastêpnie wrzuciæ ziemniaki. Dodaæ tandari masala i wymieszaæ. Dodaæ bazyliê i oregano. Ca³y czas przygotowywania potrawy MIESZAÆ,MIESZAÆ I JESZCZE RAZ MIESZAÆ TAK BY SK£ADNIKI NIE PRZYWIERA£Y DO DNA GARNKA ULEGAJ¡C PRZYPALANIU!!! Dodaæ pomidory. Mieszaj±c, poczekaæ a¿ ziemniaki stan± siê miêkkie [nale¿y co jaki¶ czas nak³uwaæ je widelcem sprawdzaj±c ich miêkko¶æ]. Kiedy ziemniaki bêd± ju¿ miêkkie, dodaæ szafran wymieszaæ i odczekaæ 2-3minuty. nastêpnie wlaæ do garnka obie puszki fasoli [wraz z zalew±!] i gotowaæ. CA£Y CZAS GOTOWAÆ POTRAWÊ NA NIEWIELKIM OGNIU!!! Kiefdy fasola bêdzie ju¿ bulgota³a, ca³y czas mieszaj±c, dorzuciæ koperek i natkê pietruszki. Gotowaæ ca³y czas mieszaj±c jeszcze przez ok 5-7minut.
Ksi±¿ka Kuchnia Indyjska
|