Składniki: 450 g świeżego szpinaku 1 łyżka oleju 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 pokruszone suszone chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki garam masali 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki asafetydy 200 g sera twarogowego 2 łyżeczki soli 275 g mąki z cieciorki olej do smażenia
Przyrządzenie: Szpinak umyć, sparzyć zanurzając na kilka minut w gotującej się wodzie. Posiekać. Rozgrzać tłuszcz, usmażyć imbir i chili, dodać mielone pozostałe przyprawy. Wrzucić posiekany ser i mieszając smażyć minutę, dodać szpinak. Doprawić solą, dodać m?kę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Uformować kulki o średnicy 2,5 cm i usmażyć. Powinny być lekko brązowe. Odsązyć na sitku. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Źródło: Ksiązka Kuchnia Indyjska
|