1 kalafior podzielony na różyczki 1 szklanka mąki besan z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub drobno posiekany imbir wymieszany z roztartym czosnkiem) 1/2 łyżeczki chili szczypta soli ew. kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego olej do smażenia 2 drobno pokrojone zielone papryczki chili 1 posiekana cebula ziarenka kuminu i gorczycy ew. listki curry
Sposób przyrządzania:
Różyczki kalafiora włóż do miski i zalej zimną osoloną wodą. Odstaw na 10 minut, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5 minut. Odcedź i odłóż do ostygnięcia. Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli i pastą czosnkowo-imbirową, dodaj tyle wody, aby powstało raczej rzadkie ciasto. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, smaż w głębokim oleju na brązowy kolor. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Dodaj gorczycę, kumin i ew. listki curry. Wrzuć posiekane zielone chili i cebulę, smaż minutę, stale mieszając. Dodaj usmażony kalafior, szybko wymieszaj i od razu podawaj.
Źródło: Książka Kuchnia Indyjska
|