Przyprawy i masale
Adrak - imbir Amchur Powder -suszone mango Anardana - nasiona granatu Asafetyda papryka chili Chironji Curry Czarnuszka Czatnej Dhania - kolendra Elaichi - kardamon Garam masala Haldi - kurkuma, ang. turmeric Hari mirchi - zielone chili Hing - asafetyda, czarcie łajno Imli - owoce tamaryndowca Jaiphal - gałka muszkatołowa ang. nutmeg (orzeszek) Javitri - gałka muszkatołowa, ang. mace (skórka) Jeera - kmin indyjski, kmin rzymski Kala namak Lal mirchi - czerwona papryka Kalonji - czarnuszka Kasoori methi - suszony li¶ć kozieradki Khus khus - nasiona maku Kolendra kozieradka Kurkuma Lavang - goĽdziki Li¶cie curry Methi - nasiona kozieradki Nimbu - limonka Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Sarson - nasiona czarnej gorczycy Saunf - fenkuł, koper włoski Shahi jeera - czarny kmin Singodha powder Sumac Sweet Makhana Tej patta - li¶ć podobny do laurowego Til - nasiona sezamu
Produkty
Besan- m±ka z ciecierzycy (cieciorki) Ćapati atta - grupa m±ka na ciapati Ghi - sklarowane masło Karela Lokki Mleko kokosowe Okra lub bhindi Tinda Woda tamaryndowa
Przykładowe potrawy [edytuj] Kurczak tandoori. Pierożki samosa sprzedawane przez ulicznego sprzedawcę w DelhiBandgobhi alu sabzi - smażona kapusta z ziemniakami Cham cham Chleb naan, ćapati, lub roti Dal - zupa z soczewicy Dosa Gulab jamun Kofta Laddu Pakora Pani puri Papad Phal ka pakora - owoce smażone w cie¶cie samosa - trójk±tne pierożki
|