Bhuni hui chini ka halawa : Pudding z kaszy manny z karmelem
Składniki :
• 650 ml. mleka • 300 g cukru • 200 g masła • 225 g kaszy manny • 35 g rodzynek • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (świeżej)
Etapy przygotowania :
1. Na średnim ogniu zagotować mleko. W średniej wielkości garnku stopić cukier ( na średnim ogniu) cały czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił. 2. Kiedy cukier nabierze lekko brązowego koloru, zmniejszyć ogień i powoli wlewać gorące mleko. cukier natychmiast się skrystalizuje. Rozbić niektóre powstałe kryształki cukru i dalej gotować na małym ogniu do czasu, az cały cukier się rozpuści. 3. Umyś garnek po mleku i na niewielkim ogniu stopić w nim masło. Wrzucić do masła kaszę mannę i smarzyć ją mieszając przez kilkanaście minut. Kiedy nabierze lekko złotawo brązowego koloru ogień przykręcić do minimum. 4. Do mleka z karmelem dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Następnie to karmelowe mleko wlać do kaszy manny. Zamieszać. 5. Przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut aż kasza "wypije" mleko. Po raz ostatni zamieszać, żeby spulchnić pudding i równo rozprowadzić w nim rodzynki. przepis ze strony : http://gotowanie.onet.pl/9977,0,1,bhuni … zepis.html
|