Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje :
• 1,5 kg marchwi • 10 łyżek sklarowanego masła • 600 ml mleka • 175 ml skondensowanego mleka • około 10 owoców kardamonu, obranych i zmiażdzonych • 8 – 10 łyżek cukru • 25 g posiekanych orzechów pistacjowych, do dekoracji
Etapy przygotowania :
1. Marchew umyć i obrać, zetrzeć na tarce (można rozdrobnić w mikserze). 2. W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać marchew i smażyć przez 15 – 20 minut, ciągle mieszając aż do wyparowania soku. 3. Wlać mleko zwykłe i skondensowane, dodać kardamon oraz cukier i smażyć jeszcze mieszając, przez 30 –35 minut, do momentu gdy deser nabierze brązowo – czerwonego koloru. 4. Przełożyć do płaskich naczyń, posypać pistacjami. Podawać ciepłe. przepis ze strony : http://gotowanie.onet.pl/7765,0,1,deser … zepis.html
|