Shanti15 - 2008-07-20 12:12:21

Trudność: łatwe

Składniki na 4 porcje :

•  1,5 kg marchwi   
•  10 łyżek sklarowanego masła   
•  600 ml mleka   
•  175 ml skondensowanego mleka   
•  około 10 owoców kardamonu, obranych i zmiażdzonych   
•  8 – 10 łyżek cukru   
•  25 g posiekanych orzechów pistacjowych, do dekoracji   

Etapy przygotowania :

1.  Marchew umyć i obrać, zetrzeć na tarce (można rozdrobnić w mikserze).     
2.  W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać marchew i smażyć przez 15 – 20 minut, ciągle mieszając aż do wyparowania soku.     
3.  Wlać mleko zwykłe i skondensowane, dodać kardamon oraz cukier i smażyć jeszcze mieszając, przez 30 –35 minut, do momentu gdy deser nabierze brązowo – czerwonego koloru.     
4.  Przełożyć do płaskich naczyń, posypać pistacjami. Podawać ciepłe.
przepis ze strony : http://gotowanie.onet.pl/7765,0,1,deser … zepis.html

saito san a szkolyatena olej arganowy Ciechocinek masaże żarówka do piekarnika wrocław