HERBATA IMBIROWA (na 4 osoby)
Potrzebne są: - 4 szklanki wody - 2 cm świeżego imbiru - 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania: - ucieramy obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka, - na 1 litr wody potrzebujemy dużą łyżkę stołową utartej masy, - po zalaniu masy imbirowej wodą stawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu, - zestawiamy ugotowany imbir, dodajemy dużą łyżkę miodu, dodajemy łyżkę (a można i więcej) cukru i wciskamy sok z jednej cytryny (można więcej), - cedzimy i pijemy póki gorące :)
(Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć.)
Zalety: - rozgrzewa, - dezynfekuje górne drogi oddechowe, - wspaniały środek leczący przeziębienia.
|