Sakina - 2008-08-02 11:58:01

SAMOSA 
(smażone pierogi) - polecam! :)

http://www.columbia.edu/cu/bhakti/images/Samosas.gif
Przygotowanie: 35 minut
Kaloryczność: 420 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje:

ciasto:   
• 20 dag mąki   
• 3 dag masła   
• szczypta soli   
• 1 szklanka oleju
       
nadzienie:
• 15 dag brokułów (można zastąpić kalafiorem)
•15 dag zielonego groszku   
• 1 cebula
• kminek, anyż, chili, imbir, sól
       

Etapy przygotowania:

1. Z mąki, masła, soli i ok. 1/2 szklanki wody zagnieść ciasto, które należy wyrabiać ok 10 minut. Brokuły (lub kalafior) i groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kminek, anyż, chili i imbir. Chwilę przesmażyć i połączyć z warzywami.
               
2. Ciasto rozwałkować i wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy okrągły placek przeciąć na pół. Sklejać ze sobą proste krawędzie tworząc stożki. Stożki napełniać nadzieniem i sklejać krawędzie żeby otrzymać trójkątne pierogi.
               
3. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na którym smażyć samosy do uzyskania rumianego koloru. Podawać od razu po usmażeniu po uprzednim osączeniu z tłuszczu.


Jeszcze lepsze podane z sosem indyjskim:
(przepis na 3 porcje)

Składniki:
    * majonez 1 szklanka
    * przyprawa curry 1/2 łyżeczki
    * cebula 1 szt

Sposób przygotowania:
Do majonezu dodać przyprawę curry oraz pokrojoną cebulę i dokładnie wymieszać.


Smacznego!

Shanti15 - 2008-08-24 16:31:11

wszystko łatwe do przyrządzenia :)
musze kiedyś to zrobić ... xD

dentysta Szczecin DG House Wrocław psycholog rybnik naprawa agregatów prądotwórczych warszawa wellness wellness hotel Ciechocinek