SAMOSA (smażone pierogi) - polecam! :)
Przygotowanie: 35 minut Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje:
ciasto: • 20 dag mąki • 3 dag masła • szczypta soli • 1 szklanka oleju nadzienie: • 15 dag brokułów (można zastąpić kalafiorem) •15 dag zielonego groszku • 1 cebula • kminek, anyż, chili, imbir, sól
Etapy przygotowania:
1. Z mąki, masła, soli i ok. 1/2 szklanki wody zagnieść ciasto, które należy wyrabiać ok 10 minut. Brokuły (lub kalafior) i groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kminek, anyż, chili i imbir. Chwilę przesmażyć i połączyć z warzywami. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy okrągły placek przeciąć na pół. Sklejać ze sobą proste krawędzie tworząc stożki. Stożki napełniać nadzieniem i sklejać krawędzie żeby otrzymać trójkątne pierogi. 3. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na którym smażyć samosy do uzyskania rumianego koloru. Podawać od razu po usmażeniu po uprzednim osączeniu z tłuszczu.
Jeszcze lepsze podane z sosem indyjskim: (przepis na 3 porcje)
Składniki: * majonez 1 szklanka * przyprawa curry 1/2 łyżeczki * cebula 1 szt
Sposób przygotowania: Do majonezu dodać przyprawę curry oraz pokrojoną cebulę i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
|