Jest to najpopularniejsza aromatyczna indyjskia herbata o ostrym smaku. Słowo masala (मसाला) w języku hindi oznacza ostry.
Stosowane sa rozne przyprawy. Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.
Poniżej podane sa przepisy na przygotowanie masala chai. Proporcje składników mogą być zmieniane według indywidualnych gustów.
Przepis :
Składniki
4 szklanki wody
1-2 szklanki mleka
3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
6 gozdzikow
1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
szczypta imbiru
6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)
Sposób przygotowania
*Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier.
*Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało).
*Dodac mleko.
*Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
*Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.
Przepis ze strony indianfoodsite.com/kuchniaindyjska.html
Ostatnio edytowany przez Bolly_Princess (2008-04-18 16:23:32)
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline