Czas: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: średnie
Dla ilu osób:powyżej 4
Nadziewane placki papad - składniki
12 niedużych placków papad lub pappadums
1/2 szklanki obranych krewetek (mogą być mrożone lub z puszki)
2 duże posiekane cebule
2 posiekane zielone papryczki chili
4 posiekane ząbki czosnku
sól
1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Nadziewane placki papad - sposób przygotowania
Krewetki umyj, osącz, pokrój na kawałeczki (jeśli używasz mrożonych, muszisz je rozmrozić te ze słoiczka trzeba dobrze osączyć). Rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, czosnek i chili. Gdy zaczną się rumienić, dodaj krewetki i posól do smaku. Smaż około 7 minut. Zwilż każdy placek namoczonym w wodzie ręcznikiem kuchennym. Na jednym końcu placka ułóż porcję krewetkowego farszu, załóż brzegi, aby nadzienie nie wypadło i zroluj, formując krokiety. Krokiety pospinaj wykałaczkami lub obwiąż białą bawełnianą nicią, smaż w dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Uwaga: placki papadums możesz także nadziewać gotowaną soczewicą z przyprawami lub farszem mięsnym.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline