Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie
Zupa jogurtowa po indyjsku - składniki
6 dag masła lub ghee
20 dag posiekanej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka ziarenek kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
szczypta zmielonego cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
20 dag zielonej soczewicy
500 ml bulionu warzywnego
50 dag szpinaku (drobno pokrojonego)
po 1/2 szklanki gęstej śmietany i jogurtu śmietankowego
Zupa jogurtowa po indyjsku - sposób przygotowania
Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki i kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline
Rozgadany
Masakra jakie składniki.Ale kraj bogaty w niezwykłe przyprawy.
Offline