Czas: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: powyżej 4
wegetariańskie
Chappati - chlebek indyjski I - składniki
40 dag mąki pszennej z pełnego przemiału
szczypta soli
1 filiżanka ciepłej wody
2 łyżki oleju
Chappati - chlebek indyjski I - sposób przygotowania
Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, zagnieć z olejem i taką ilością wody, aby powstało miękkie, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw w misce na godzinę. Następnie podziel ciasto na 8 porcji, ulep kulki i każdą spłaszcz, tak aby powstał placuszek o średnicy 12-13 cm. Placki posmaruj z obu stron olejem i usmaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Takie placki można posmarować olejem czosnkowym lub olejem aromatyzowanym przyprawami. Trzeba je jeść zaraz po zdjęciu z patelni, gdy są gorące i pulchne. Prawdziwe chapati przyrządza się w piecu tandoor.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
Ostatnio edytowany przez Bolly_Princess (2008-04-18 16:35:05)
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline