Składniki
75 g niesolonego masła
200 g zmielonych migdałów
150 ml chudej śmietany
200 g cukru
po 15 całych migdałów i wyłuskanych, niesolonych pistacji
Przygotowanie
Na samym początku musicie przygotować się na niezłe mieszanie, ale po kolei!! Do rondla włóżcie masło i je na małym ogniu rozpuście. Dalszą czynnością do wykonania jest Stopniowe dodanie mielonych migdałów, śmietany oraz cukru, i od tego momentu zaczynamy intensywnie mieszać. W tym samym momencie zmniejszamy ogień i gotujemy to wszystko ok. 10-12 minut, ale pamiętajcie mieszamyr30;. Gdy czas upłynie podkręcamy ogień i czekamy aż masa ściemnieje. Gdy cała reakcja ściemniania się masy powiedzie się przekładamy ją do płaskiego naczynia i rozsmarowujemy na ok. 1 cm grubości i wyrównujemy. A teraz dokonujemy ozdobienia przez położenie migdałów, pistacji, które lekko wciskamy w masę aby dobrze się trzymały, a co najważniejsze żeby nie uciekły zbyt daleko smiley
Najważniejszą sprawą w tym procesie będzie odstawienie naczynia do wystygnięcia na 1 godzinkę. A dalej to już tylko czysta przyjemność pokroić i jeść i jeszcze raz jeśćr30; na zimno oczywiście.
Offline
Bolly_Princess napisał:
Chyba by mi nie smakowały,jakos nie lubie migdałów ..
Ja lubie migdały
Offline