HERBATA IMBIROWA
(na 4 osoby)
Potrzebne są:
- 4 szklanki wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- ucieramy obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka,
- na 1 litr wody potrzebujemy dużą łyżkę stołową utartej masy,
- po zalaniu masy imbirowej wodą stawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu,
- zestawiamy ugotowany imbir, dodajemy dużą łyżkę miodu, dodajemy łyżkę (a można i więcej) cukru i wciskamy sok z jednej cytryny (można więcej),
- cedzimy i pijemy póki gorące
(Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną, można też dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć.)
Zalety:
- rozgrzewa,
- dezynfekuje górne drogi oddechowe,
- wspaniały środek leczący przeziębienia.
Offline