Najlepsze forum o Bollywood


#1 2008-07-20 11:59:23

Shanti15

ShahRukh4Ever

8143594
Call me!
Skąd: Miasteczko Śląskie
Zarejestrowany: 2008-05-16
Punktów :   13 

Gulab Dżameny

Gulab Dżameny :
Smażone kulki mleczne w syropie
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 5-10 minut
Trudność: łatwy
http://m.onet.pl/_m/3c366fe4915a919895ffb5d965af4460,5,12.jpg

Składniki :

•  3l wody (do syropu)   
•  4 szklanki cukru (do syropu)   
•  1 łyżka wody różanej lub kilka kropel esencji różanej (do syropu)   
•  500g mleka w proszku (do ciasta)   
•  2 łyżeczki sody oczyszczonej (do ciasta)   
•  1 łyżeczka mielonego kardamonu (do ciasta)   
•  250ml mleka lub wody (do ciasta)   
•  50ml stopionego masła (do ciasta)
 
Etapy przygotowania :

1.  Przepis pochodzi z kuchni Hinduskiej. W dużej misce wymieszać razem mleko w proszku, sodę i mielony kardamon. Dodać masło i wyrobić palcami.     
2.  Mleko lub wodę podgrzać na małym ogniu. Powoli wlewać do mieszanki z mleka w proszku. Zagniatać tak, aby otrzymać jędrne, lecz plastyczne ciasto.     
3.  Z ciasta uformować 25-30 kulek o średnicy 2.5cm. Toczyć je między wyprostowanymi dłońmi. Jeśli ciasto przykleja się trochę do dłoni to dobrze. Jeśli ciasto trochę wysycha, można dodać odrobinę mleka.     
4.  W rondlu rozgrzać tłuszcz (jak do frytek czy normalnych pączków) na bardzo małym ogniu. Delikatnie wkładać kulki. Na początku pójdą na dno (trzeba je wtedy obracać aby się nie przypaliły), po czym wypłyną na powierzchnię. Co 30 sekund należy je obracać aby się równo smażyły. Smażyć aż do osiągnięcia ładnego, brązowego koloru. Aby sprawdzić czy kulki są dobrze usmażone, można wyjąć jedną z tłuszczu i nacisnąć palcem. Powinna odzyskać kształt. Inną metodą na sprawdzenie jest włożenie kulki na 3 minuty do syropu. Jeśli jej ścianki się nie zapadają to jest OK.     
5.  W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty do jego rozpuszczenia. Odstawić z ognia i dodać wodę/esencję różaną (świetnie smakuje też z cukrem waniliowym)     
6.  Usmażone kulki wkładać do syropu. Powinny tam leżeć od 30 minut do 2 dni. Podawać w temp. pokojowej.
     
przepis ze strony : www.gotowanie.onet.pl

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
saito san a szkolyatena olej arganowy Ciechocinek masaże