Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje :
• 1,5 kg marchwi
• 10 łyżek sklarowanego masła
• 600 ml mleka
• 175 ml skondensowanego mleka
• około 10 owoców kardamonu, obranych i zmiażdzonych
• 8 – 10 łyżek cukru
• 25 g posiekanych orzechów pistacjowych, do dekoracji
Etapy przygotowania :
1. Marchew umyć i obrać, zetrzeć na tarce (można rozdrobnić w mikserze).
2. W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać marchew i smażyć przez 15 – 20 minut, ciągle mieszając aż do wyparowania soku.
3. Wlać mleko zwykłe i skondensowane, dodać kardamon oraz cukier i smażyć jeszcze mieszając, przez 30 –35 minut, do momentu gdy deser nabierze brązowo – czerwonego koloru.
4. Przełożyć do płaskich naczyń, posypać pistacjami. Podawać ciepłe.
przepis ze strony : http://gotowanie.onet.pl/7765,0,1,deser … zepis.html
Offline