SAMOSA
(smażone pierogi) - polecam!
Przygotowanie: 35 minut
Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje:
ciasto:
• 20 dag mąki
• 3 dag masła
• szczypta soli
• 1 szklanka oleju
nadzienie:
• 15 dag brokułów (można zastąpić kalafiorem)
•15 dag zielonego groszku
• 1 cebula
• kminek, anyż, chili, imbir, sól
Etapy przygotowania:
1. Z mąki, masła, soli i ok. 1/2 szklanki wody zagnieść ciasto, które należy wyrabiać ok 10 minut. Brokuły (lub kalafior) i groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kminek, anyż, chili i imbir. Chwilę przesmażyć i połączyć z warzywami.
2. Ciasto rozwałkować i wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy okrągły placek przeciąć na pół. Sklejać ze sobą proste krawędzie tworząc stożki. Stożki napełniać nadzieniem i sklejać krawędzie żeby otrzymać trójkątne pierogi.
3. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na którym smażyć samosy do uzyskania rumianego koloru. Podawać od razu po usmażeniu po uprzednim osączeniu z tłuszczu.
Jeszcze lepsze podane z sosem indyjskim:
(przepis na 3 porcje)
Składniki:
* majonez 1 szklanka
* przyprawa curry 1/2 łyżeczki
* cebula 1 szt
Sposób przygotowania:
Do majonezu dodać przyprawę curry oraz pokrojoną cebulę i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Offline