Czas: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: średnie
Dla ilu osób: powyżej 4
wegetariańskie
Sezamowe kuleczki - składniki
2 szklanki ziaren sezamu
50 dag cukru palmowego (można go zastąpić substytutem w postaci mieszanki brązowego cukru i syropu klonowego w proporcji 1:1)
szczypta soli
Sezamowe kuleczki - sposób przygotowania
Rozdrabniaj w moździerzu ziarenka sezamu, aż zobaczysz, że pojawia się olej. Wówczas przełóż sezam do miseczki. Zetrzyj na tarce cukier palmowy i dodaj do sezamu razem ze szczyptą soli. Masę dobrze wyrób rękami. Ciepło rąk i energiczne wyrabianie sprawią, że cukier się stopi, połączy z sezamem i powstanie spoista masa. Uformuj kulki i zawiń każdą jak cukierek w papier pergaminowy. Podawaj na deser po daniu curry lub na przekąskę między posiłkami.
Przepis pochodzi ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline
ostatnio poszłam z koleżankami do indyjskiej restauracji ( Restauracja pt: Orientalne słodycze )
no i zamówiłysmy laddu i te kuleczki sezamowe , oczywiście przyszła kelnerka hinduska no i zamówiłysmy
Offline
jadłam te kuleczki xD
Offline