Składniki (na 4 porcje)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• pół łyżeczki pasty curry, czerwonej lub zielonej
• 1 ząbek czosnku
• 2 jajka
• 3-4 łyżki wody
• 1 łyżeczka sody
• pół łyżeczki mielonej kolendry
• 5 dużych cebul
• 1 puszka pomidorów
• pół łyżeczki kurkumy
• 1 mała papryczka chili
• olej do smażenia
• sól, cukier
• wykałaczki lub patyczki koktajlowe
Przygotowanie:
1. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj. Zamiast tego sosu możesz użyć gotowego chutneya.
2. Mąkę zmieszaj z sodą i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, czosnek w cieniutkie plasterki, dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie-powstanie gęsta masa.
3. Rozgrzej grubą warstwę oleju do smażenia. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta cebulowego, zdejmuj drugą łyżką wprost do oleju, smaż do zezłocenia. W każdy racuszek lub tylko w kilka możesz wbić wykałaczkę lub patyczek.
4. Podawaj z sosem przelanym do miseczki, ustawionej na środku półmiska z bhajis. Jedz zanurzając bhaji w sosie. Zapałasz na nowo miłością do cebuli.
(Ksiązka: Indyjskie Potrawy)
Offline
Ja jadłam tylko , że wtesdy było za dużo cebuli
Offline
Hehehehhe Ciekawe..
Offline
Mrs.Roofinska napisał:
Pewnie by mi nie smakowały,cebuli nie lubie
Ja też nie lubie cebuli chybe, że jest jej baaardzo mało i jako maały dodatek.
Offline