składniki:
carry - 2 łyżeczek
cebula biała - 5 szt
czosnek - 3-4 ząbki
fasolka czerwona konserwowa - w zalewie - 2 puszki
masło - 1-1,5 łyżeczki
papryka słodka w proszku - 2-3 łyżki
pomidory - 3 całe
sól - 1,5 łyżeczki
starty szafran - 1 łyżeczka
suszona bazylia - 1,5 łyżeczek
suszona natka pietruszki - 1-2 łyżeczki
suszone oregano - 0,5 łyżeczki
suszony koperek - 2 łyżeczki
tandari masala - 1 łyżeczka
ziemniaki - 7-10 szt
przygotowanie :
Cebulę, ziemniaki, pomidory umyć obrać i pokroić. Czosnek posiekać.
Do głębszego garnka wrzucić cebulę i poczekać aż się troszeczkę przyrumieni, poczym dodać sporo oleju [nie należy jednak przesadzać, by potrawa nie stała się zbyt tłusta - wszystko z umiarem!].
Do przyrumienionej cebuli dodać sól, oraz posiekane ząbki czosnku.
Następnie posypać wszystko słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
Dodać carry, garam masala i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Następnie wrzucić ziemniaki. Dodać tandari masala i wymieszać.
Dodać bazylię i oregano. Cały czas przygotowywania potrawy MIESZAĆ,MIESZAĆ I JESZCZE RAZ MIESZAĆ TAK BY SKŁADNIKI NIE PRZYWIERAŁY DO DNA GARNKA ULEGAJĄC PRZYPALANIU!!!
Dodać pomidory. Mieszając, poczekać aż ziemniaki staną się miękkie [należy co jakiś czas nakłuwać je widelcem sprawdzając ich miękkość].
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać szafran wymieszać i odczekać 2-3minuty.
następnie wlać do garnka obie puszki fasoli [wraz z zalewą!] i gotować. CAŁY CZAS GOTOWAĆ POTRAWĘ NA NIEWIELKIM OGNIU!!!
Kiefdy fasola będzie już bulgotała, cały czas mieszając, dorzucić koperek i natkę pietruszki.
Gotować cały czas mieszając jeszcze przez ok 5-7minut.
Książka Kuchnia Indyjska
Offline