Przyprawy i masale
Adrak - imbir
Amchur Powder -suszone mango
Anardana - nasiona granatu
Asafetyda
papryka chili
Chironji
Curry
Czarnuszka
Czatnej
Dhania - kolendra
Elaichi - kardamon
Garam masala
Haldi - kurkuma, ang. turmeric
Hari mirchi - zielone chili
Hing - asafetyda, czarcie łajno
Imli - owoce tamaryndowca
Jaiphal - gałka muszkatołowa ang. nutmeg (orzeszek)
Javitri - gałka muszkatołowa, ang. mace (skórka)
Jeera - kmin indyjski, kmin rzymski
Kala namak
Lal mirchi - czerwona papryka
Kalonji - czarnuszka
Kasoori methi - suszony liść kozieradki
Khus khus - nasiona maku
Kolendra
kozieradka
Kurkuma
Lavang - goździki
Liście curry
Methi - nasiona kozieradki
Nimbu - limonka
Pieprz biały
Pieprz cayenne
Pieprz czarny
Sarson - nasiona czarnej gorczycy
Saunf - fenkuł, koper włoski
Shahi jeera - czarny kmin
Singodha powder
Sumac
Sweet Makhana
Tej patta - liść podobny do laurowego
Til - nasiona sezamu
Produkty
Besan- mąka z ciecierzycy (cieciorki)
Ćapati atta - grupa mąka na ciapati
Ghi - sklarowane masło
Karela
Lokki
Mleko kokosowe
Okra lub bhindi
Tinda
Woda tamaryndowa
Przykładowe potrawy [edytuj]
Kurczak tandoori.
Pierożki samosa sprzedawane przez ulicznego sprzedawcę w DelhiBandgobhi alu sabzi - smażona kapusta z ziemniakami
Cham cham
Chleb naan, ćapati, lub roti
Dal - zupa z soczewicy
Dosa
Gulab jamun
Kofta
Laddu
Pakora
Pani puri
Papad
Phal ka pakora - owoce smażone w cieście
samosa - trójkątne pierożki
Offline