Kulki owsiane - składniki
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1.5 szkl. płatków owsianych
2 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
2 łyżki rodzynek
3 łyżki mleka w proszku
Kulki owsiane - sposób przygotowania
2 łyżki masła roztop na patelni. Wsyp połowę płatków owsianych i mieszając, praż, aż nabiorą złotego koloru. Tuż przed końcem prażenia dodaj migdały, by one też zdążyły się przyrumienić. Odstaw do ostygnięcia. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i pozostałą łyżką masła. Zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj rodzynki i olejek migdałowy. Wsyp do ciepłej masy czekoladowej uprażone płatki z migdałami oraz te nieprażone, dosyp mleko w proszku. Otrzymasz gęste ciasto. Kiedy będzie jeszcze ciepłe, ulep kulki o średnicy 3 cm.
przepis ze strony : http://ugotuj.to.pl
Ostatnio edytowany przez Shanti15 (2008-07-20 11:47:53)
Offline