Składniki:
350 g masła
400 g mąki z grochu włoskiego (groch puree,mączka grochowa ) do kupienie w sklepach zielarskich
2 Ł posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2Ł wiórków kokosowych
1/2 ł świeżo zmielony kardamon,lub
1 ł cynamonu
250 g cukru pudru
przygotowanie :
Na małym ogniu stopić w garnku masło.Wsypać mąkę z grochu włoskiego i podprażać, podsmażać mieszając.Po 15 minutach mąka powinna być na tyle podsmażona,że zacznie wydzielać zapach orzechów i będzie za brązowiona.Nie ogrzewajcie zbyt mocno,bo wtedy zaczyna się przepalać i dymi.
W takim wypadku dodajcie wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażcie jeszcze przez 2 minuty, stale mieszając. Potem trzeba zdjąć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszajcie dokładnie widelcem , żeby rozbić grudki i dobrze połączyć składniki. Na koniec trzeba odstawić na trochę, przedtem pokroić jednak na kwadraty,żeby danie przestygło,ale nie ostygło.Z ciepłych kwadratów wystarczy uformować kulki(wielkości orzecha włoskiego,ale możecie uformować ciasto jak wam się podoba,np. rozsmarować na tacy i pokroić na kwadraty i diamenciki.
Można to laddu posypać cukrem pudrem, lub ozdobić prażonymi całymi orzechami
Czas przygotowania i smażenia: ok.30 min.
Offline
Dokłanie Oni tam mają te swoje tajemne przepisy itd więc tam zawsze będą lepsze,ale my przecież możemy spróbować im dorównać!
Fernando Torres
Alfonso Herrera,Dulce Maria,Rebelde
Fabregas,Gomez,Villa,Silva,Ronaldo
Offline
Rozgadany
Mi sie Laddu kojazy z filmem Veer-Zaara zastanawiam się tylko jak takie dziwne składniki można znaleść w moim mieście
Offline